WALIMATUL URUS

Mahasiswa IPIS mesti Mampu jadi IMAM

| Monday, February 16, 2009
Sebagai mahasiswa Institut Perguruan Islam saya kira wajib bagi setiap guru pelatih untuk memampukan diri mereka untuk menjadi Imam solat... Itu paling minima..

Kenapa?

Itu adalah kewajipan seorang lelaki.. Lelaki itu lebih berkuasa daripada perempuan.. xkan orang perempuan jadi imam kita jadi makmum..

Kahwin nanti cmana? Nak solat sendiri-sendiri? atau tiap2 waktu pergi masjid? Kalau Pak Mentua suruh jadi imam caman? Nak terjun ikut tingkap masa sujud?

Kat sekolah macamana? nak suruh budak jadi imam? awak jadi makmum kat belakang? kalau budak2 suruh ajar camana? KAlau guru besar tolak kedepan camana?

Graduan IPIS mesti boleh jadi imam.. Kalau tidak malu IPIS.. Malu pensyarah IPIS.. MAlu seluruh warga IPIS.. MAktab Islam tapi tak tahu asas Islam..

Kalau boleh jadi imam maksudnya tahu bacaan dalam solat.. maksudnya tahu baca Quran.. maknanya tahu pergerakan dalam solat.. tahu kewajipan sebagai orang Islam..

Apa lagi kalau nak jadi pemimpin.. NAk jadi JPP.. exco 2 exco ni.. lagi mesti pandai jadi imam.. tapi kalau masjid pn jarang2 nampak.. macamana nak jadi pemimpin.. rosak budak IPIS nanti.. Sebab kepimpinan tiada teladan.. tidak meletakkan asas Islam dalam kepimpinan..

Juga peringatan buat saya yang xpandai sangat jadi imam.. belum tahap hebat dan power.. masih dalam belajar.. dan sentiasa ingin belajar.. Kalau saya silap tegur k..

OK orang dah azan.. JOM P MASJID.. BAKAL2 Calon JPP.. meh pi masjid sekali..