WALIMATUL URUS

Salam Hijrah...

| Monday, January 5, 2009
Assalamualaikum semua.. Apa khabar sahabat-sahabat dan para pengunjung yang tidak jemun menziarahi blog yang sudah berhabuk dan bersawang ini.. saya mohon kemaafan kepada pengunjung dan diri sendiri kerana tiada kesempatan alias malas untuk update blog ini..

Alhamdulillah maktab akan dibuka semula bermula pagi esok dan bermulalah kembali hari-hari dalam hidup kita sebagai guru pelatih..

Sepanjang cuti yang lepas sebenarnya banyak cerita yang ingin saya kongsi bersama para sahabat dan pembaca sekelian... Jadi memandangkan sudah basi cerita-ceriti tersebut, saya kongsikan di sini kronologi perjalanan hidup saya sepanjang cuti baru-baru ini..

Bermula cuti sekolah iaitu Jumaat 14 November 2008 maka bermulalah episod perjalanan cuti semester saya..

Program Kem Tambah
Program pertama ialah program Tambah, iaitu program kem kepimpinan selama 5 hari 4 malam yang melibatkan peserta yang terdiri daripada mahasiswi pelbagai peringkat.. Program sungguh unik kerana peserta keseluruhannya adalah muslimat.. Manakala komiti juga sebahagian besar adalah muslimat kecuali beberapa orang komiti muslimat termasuk saya..
Alahamdulillah dalam program ini saya lebih bertindak sebagai runner walupun dilantik sebagai Timbalan Pengarah 1 program ini.. Terima kasih diucapkan kepada seluru saf komiti daripada UIA, UM, Utem, IPPM, IPIS dll.. dan Especially buat abang Asyraf, Arif, Bida , Sal, Izah, Hajar, Mak Cik Wani, Herlys Pelabuhan Klang, Che Ma, Fatihah dan mereka yang saya tidak sempat rakamkan namanya disini..

Kem Anak Soleh Felda Wilayah Utara
Seterusnya saya mengikuti program di bawah kelolaan konsultan IP Minda Sdn. Bhd di Kuala Nerang Kedah. Di dalam program ini saya bergandingan dengan Abg Shaari Abd Rahman (yang sedang honeymoon kot skrg ni.. Tahniah) Hadi, Hassan Adli, Mat UIA, K. Dini dan lain-lain yang kami belum pernah kami berada dalam satu team untuk melaksanakan satu program.. Namun di atas matlamat yang sama program ini akhirnya berjaya.

Program ini melibatkan anak-anak Felda wilayah utara yang bakal menduduki UPSR pada tahun 2008. Program ini diadakan di sebuah resort yang agak mewah di Kuala Nerang iaitu Dusun Resort. Banyak pengalaman yang saya pelajari dalam program ini bermula daripada prosese team building di kalangan fasilitator hinggalah ke peringkat mengetuk hati anak-anak yang dahagakan bimbingan dan pedoman hidup. Seusai program ini saya terus bertolak balik ke Kuala Lumpur. Terimah kasih kepada semua krew dan fasilitator IP Minda Sdn Bhd.. Kenangan di sana takkan saya lupakan..

Lesen Kereta

Sebetulnya saya ingin menyambung Latihan memandu yang saya ikuti sebahagiannya 2 tahun yang lepas.. Malangnya Lesen L saya sudah expired .. Terpaksalah saya daftar kembali dan mengikuti latihan bermula dari bengkel memandu hingga akhir.. akibat beberapa kesibukan.. Namun tidak berakhir juga.. Nampaknya program menamatkan latihan lesen memandu terpkasa deterbengkalaikan sekali lagii hu hu..

Kenduri Kahwin Ayah Ling

Tahun ini juga adalah tahun yang bersejarah buat keluarga kami kerana menerima seorang lagi ahli baru iaitu isteri kepada Ayah Ling iaitu Ustazah Zalina.. atau panggilan mesranya Kak Na atau Mok Na bagi anak-anak buah kami..

Kenduri kesyukuran sempena walimah ini telah diadakan secara sederhana di rumah kami secara sederhana bermula dengan majlis Solat Hajat sebelum akad nikah dan kenduri menyambut menantu seminngu selepas perkahwinan iaitu pada 3 Disember 2008.. Tahniah Ayah Ling dan Mok Na.. Juga terima kasih atas kesudian sahabat-sahabat yang sudi hadir.. Amin IPKT, Syairazi IPSAH,Ehsan IPIP, Bukhari IPIS, Salsabila IPPM, Bida UIA, Herlys UIA, Musliha, Sheda, Firdaus YDP, Syuhil, Kimi, Faiz Razak dan ramai lagi.. Nanti ana kahwin kena datang ramai-ramai tau..

Program Cetusan Kesedaran STPM-KESEDAR
Program ini juga adalah di bawah kelolaan IP MINDA dan dianjirkan oleh KESEDAR Gua Musang. Apa yang menarik dalam program ini ialah apabila peserta menangis ketika slot muhasabah di akhir program dengan suara yang ekstrem ala-ala budak kecik yang tak dapat mainan yang diorang nak.. Saya pun tidak pasti apa sebabnya.. Tetapi mungkin disebabkan kesedaran yang tinggi setanding dengn usia yang meningkat menyebabkan jiwa mereka tersentuh.. T.kasih Us Lan Us Azirul, Leh Fikri, Asraf IPKT, Ridhuan IPIS, Arif UIA, Hasan Adli, Bushra, Hadi, Fasihah UM, Adik Bushra dll.. nanti jumpa dalam program lain kali..

Qaryah Anak Soleh SMESS 2008
Program ini dianjurkan atas kesedaran Syamsul Ma'arif Ex-Student Society (SMESS) untuk memberi khidmat sosial kepada anak-anak di daerah Machang dan seterusnya meletakkan SMESS sebagai organisasi Alumni yang mampu menyumbang dan meletakkannya sebaris dengan badan -badan kebajikan lain..

Dengan sasaran asal 50 orang peserta, yang mendaftar mencecah 100 orang.. Itupun setelah ditolak penyertaan di saat-saat akhir.. Maaf kami tidak mampu menerima permintaan yang terlalu tinggi. Nanti cuti lain kali kami buat lagi.. Dengan sokongan pelbagai pihak terutamanya Adun Kawasan Kemuning YB Us Lutfi, pejabat ADUN Pulai Chondong dan syarikat-syarikat swasta akhirnya program ini berjalan lancar dan memberi kesan kepada peserta.. (ada peserta nangis sampai pengsan.. Sian..) Tapi yang tak bestnya saya terpaksa memegang amanah sebagai ket;ua unit modul.. alahai...

Program ini diharapkan dapat merapatkan ukhuwah pimpinan Smess dan ahli-ahlinya untuk terus melakukan gerak kerja dakwah kepada masyarakat dan sesama ahli.. ;Nantikan program SMESS seterusnya pada tahun 2009..

Special thanks to abe Tajudin, Abe Ngoh, Najah, Mat, Syihan, Amzar, K.syeda, wani, budak2 um nilam puri, budak2 uitm Machang, seluruh saf kepimpinan dan ahli Smess.... Moga ukhuwwah berkekalan..

DEBAT KEFAHAMAN ISLAM IKIM
Saya dipilih oleh pihak maktab untuk mewakili IPIS dalam debat yang berprestij ini bersama-sama Rafee, Nazmi dan Syahidah dengan dilatih oleh seorang jurulatih berpenglaman..
Disiplin latihan yang agak ketat menjadikan kami tidak dapat melibatkan diri dalam aktiviti maktab sehingga 16 Januari ini.. Kejayaan dalam pertandingan ini kan meletakkan IPIS sebaris dengan IPTA lain diseluruh Malaysia.. Doakan kejayaan kami..

Ini sahaja catatan saya setakat ini.. Jika ada luang masa kita akan bertemu lagi di ruang maya ini.. sudi-sudilah kiranya pengunjung sekelian membaca catatan lepas saya dan memberikan komen yang sewajarnya untuk perkongsian dan penambahbaikan pada masa hadapan..

Wallahu A'lam.. Wassalam..

0 comments: